Axel Björnkvist skrinnar fram mot nya poäng!

När Axel Björnkvist presenterades som nyförvärv i maj beskrev han sig själv som en skridskostark center. Inte kunde vi ana just hur stark på skridskorna han är!

I Tyringetröjan har han skrinnat förbi motståndare gång på gång. Norra Skåne har också beskrivit hur det är en fröjd att se Axel åka skridskor. Därför måste vi fråga skridskovirtuosen själv:

Hur har du blivit så skicklig på skridskorna?

– Det är en bra fråga. Men det var mycket skridskoträning när jag var liten! Speciellt när jag var väldigt liten, och jag hade pappa som tränare, då hade vi alltid mycket fokus på just skridskoåkning och skridskoteknik.

Just att sätta grunderna ordentligt lyfter Axel fram som särskilt framgångsrikt. Att inte stressa fram något eller ta genvägar i träningen.

– Just att det inte behöver gå så fort utan att göra det noggrant. Min skridskoåkning har kommit från så pass tidigt, och vi var väldigt noga att göra grejorna så noga som möjligt.

Denna grundträning hemma i Trelleborg fick sig sedan en extra skjuts i och med den extra och mer styrda styrketräningen hos Malmö Redhawks.

– Det var väl först när jag kom till Malmö som jag märkte att jag är snabb. Och där tränade man mer benstyrka och det klickade väl då på något sätt.

Vad är då ditt tips till alla unga hockeyspelare som vill bli som du?

– Jag skulle väl egentligen uppmana alla ungdomstränare att fokusera mycket på skridskoåkning! Vi körde långt upp i åldrarna, 14-15-årsåldern, mycket skridsko i början av träningarna utan att ens ta fram puckarna.

En målmedveten Axel Björnkvist. Foto: Henrik Eberlund

I samma artikel i Norra Skåne skrev de också om att när man ser den långe centern spela tror man att han ska producera mer än han kanske gjort så här långt, att det ofta blir farligt men inte alltid resulterar i mål.

För tillfället står den unge centern på 3 poäng efter 8 spelade matcher.

Hur ser du på det?

– Jag snackade med Pelle i veckan, han tog in mig och ville prata. Vi pratade om att jag spelat bra och kommer till lägen och det är såklart positivt. Men det är den sista biten kvar, att få dit pucken och det kan vara frustrerande. Samtidigt är det bara att fortsätta köra på och det kommer att lossna.

Föregående säsong spelade Axel i Hockeyettan Västra och Linden. Rutinen från den hela säsongen i seniorhockeyn skänker honom ett lugn och en tilltro till att goda saker kommer hända sålänge han gnuggar på.

– Jag var lite i samma situation förra säsongen i Eskilstuna. Då skapade jag mycket och det kändes bra men fick inte in pucken men då vände det och jag hopppas på samma i år!

Vi kan lira!

Efter åtta omgångar spelade står vårt blå och röda gäng på två vinster. Men enligt Björnkvist har vi varit förtjänta av fler poäng än tabellen visar.

– Resultatmässigt har det varit tufft, men vi visste att det skulle vara tufft. Däremot är det synd att vi har haft mycket stolpe ut! Vi skulle absolut kunnat ta poäng borta mot Vimmerby i premiären och sen mot KRIF när vi har skott i stolpen med några minuter kvar, och de sen vänder spelet och avgör i läget efter.

Hockeyettan Södra har kanske aldrig varit bättre. Och att det skulle bli en tuff serie är alla på det klara med. Men med segern i onsdags har laget fått vind i seglen och med lite mer medstuds ska fler poäng bärgas!

– Vi har inte riktigt haft studsen med oss, men vi visste klart att det skulle bli tufft och därför är det skönt med vinst i onsdags. Jag hoppas att vi kan förvalta det och ta fler poäng framöver för vi har spelat ganska bra och det är ett kvitto att vi kan lira.

Njut av Axel Björnkvists utsökta skridskoåkning – Köp din biljett till nästa hemmamatch här!