Tyringe Hockey

Vår historia

Den 17 december 1936 bildades det en ny förening i Tyringe. En förening som sedan dess kvalat till Elitserien, som producerat spelare till NHL, SHL och Tre Kronor, som skapat minnen och upplevelser för sina supportrar och spelare. En förening som heter Tyringe Hockey – vår förening.

Den 17 december 1936 beslöts att bilda en ny förening i Tyringe. En förening som skulle ha sin tonvikt på året runt sporter. Under vinterhalvåret kom skid- och skridskoåkning att vara dominerande inslag i verksamheten. Skridskoåkningen kom att gestaltas av något, som vi idag skulle benämna bandy. Förutom de redan nämnda sportaktiviteterna beslöts att klubben även skulle ha en orienteringssektion och en som skulle syssla med Allmän idrott, eller som vi idag skulle säga friidrott. Den senare delen av verksamheten blev aldrig verksamhet och skärmletandet inleddes först sex år senare, varför den dominerande verksamhetstiden kom att bli under vinterhalvåret.

Ett annat noterbart beslut, var att föreningen skulle stå till tjänst för sportintresserade resenärer, samt att en vintersportplats skulle byggas. Detta beslut grundades på att många vintersportintresserade människor, främst från Helsingborg, förlade sina lördags- och söndagsutflykter till det högt placerade Tyringe med ”sin hälsosamma luft”. Så småningom lades både skid- och orienteringssektionerna ner, och klubben blev en renodlad klubb med skridskoaktiviteter på sitt schema. Förutom hockey som bekant konståkning så småningom, att bli ett supplement i verksamheten.

Initiativtagare till bildandet av föreningen, som fick namnet Tyringe Skid- och Skridskosällskap var bröderna Kay och Bertil Bergman samt Alvin Lundström, vilken även valdes till klubbens första ordförande. Han efterträddes fem år senare av nämnde Bertil Bergman, som innehade denna viktiga post under 38 år. Som jag redan nämnt var det initialt inte ishockey, som spelades under den första tiden. Istället var det bandy som spelades. Det var först i mitten av 40-talet, när bandyn mer och mer tynade bort, man började diskutera en alternativ vinterlagsport. Välregisserat damp det ner en inbjudan från Folke Lindström, som var verksam i Malmö FF och som betytt oerhört mycket för skånsk ishockey. I den skånska huvudmetropolen fanns nämligen redan två verksamma hockeyföreningar (Malmö FF och IFK Malmö). Som tröttnat på att enbart möta varandra och nu ville ha konkurrens av ”skogsfolket från norr”.

Efter ett inledande möte i Malmö och ett efterföljande i Tyringe var ishockeyn född i den nordskånska kurorten. Man får dock inte invaggas i den tron, att beslutet inte diskuterades ingående, innan man kom till skott. Vissa pessimister ansåg den nya sporten som alltför dyr och förråande. Dessutom ansågs de skånska vintrarna alltför blida, för att duglig is skulle kunna tillhandahållas. Dock kunde de karismatiska optimisterna Bertil Bergman och Hilding Frykholm (Klubbens kassör), övertyga belackarna att ishockey var det enda rätta för Tyringe. Detta beslut har vi idag all anledning att vara mycket glada och stolta över. Ishockeyn har nämligen varit det samtalsämne, som under många år placerat vår ort på både den nationella och den internationella kartan.