Från Kalifornien till Tyringe – Lär känna T.J. Sneath

I veckan signerade den amerikanska forwarden T.J. Sneath ett 1-årskontrakt med Tyringe Hockey. Passa på att lära känna vårt nyförvärv lite närmare och läs nedan om hans hockeybakgrund, spelstil och tankar kring återtåget till Hockeyettan. 

T.J. är född och uppvuxen i Kalifornien, en plats som kanske inte förknippas med ishockey först och främst. Men att det skulle bli ishockey för en ung T.J. är dock inte så konstigt med en pappa från Detroit-trakten.

– Min pappa är född och uppvuxen alldeles utanför Detroit i Michigan, så jag föddes in i en hockeytokig familj med Red Wings-fans i södra Kalifornien. På den vägen är det, och jag började sedan åka skridskor vid 2-årsålder, och det är allt jag velat göra sedan dess!

Sand och Vattenbläst AB Snad & Vattenbläst AB

Den senaste säsongen spelade T.J. i den Umeåbaserade klubben Vännäs. Men innan han tog klivet över Atlanten spelade han universitetshockey i NCAA III – samma liga som förra säsongens Tyringespelare Matthew Cuce och Kevin Loppatto kom ifrån. Det är dock ingen slump att Sneath idag spelar hockey i Sverige. Det svenska spelsättet inspirerade honom tidigt och ligger nära hans egna spelstil.

– Jag spelar en väldigt teknisk hockey som kretsar kring att skydda pucken och att sätta upp lagkamrater. I mina tidiga tonår försökte jag modellera mitt spel efter Henrik Zetterberg, och jag har alltid gillat det svenska spelsättet. Det är en perfekt blandning av snabbhet, skicklighet och finess och faktiskt en av anledningarna till att jag efter högskolan ville till Sverige och spela.

T.J. med pucken vid bladet under en match med Lebanon Valley College. Foto: Jacob Williams.

Utanför isen har T.J. inte heller haft några svårigheter att acklimatisera sig till den svenska livsstilen. Hans fiskeintresse har kunnat blomstra uppe i Umeå med närhet till älven. Nästa säsong blir det kanske att testa fiskelyckan i Finjasjön?

– Utanför rinken älskar jag att fiska och spela golf. Jag hade med mina spön till Vännäs, och jag gillade verkligen att fiska efter abborre och gädda i Umeälven.

Säsongen 2020/2021 var minst sagt märklig med tomma läktare och uppskjutna matcher till höger och vänster. Pandemin stängde även ner stora delar av hockeysäsongen i Nordamerika – för Sneath var det extra tufft då han därmed hölls ofrivilligt borta från isen under en hel säsong.

– Förra säsongen var tuff för mig. Jag ville återvända till Sverige men COVID-19 satte stopp för alla möjligheter till det. Därför planerade jag istället för att spela säsongen i ECHL men det var samma visa där. Jag använde istället året till att bli fullt frisk och komma i form, samt till att fokusera på att utveckla de bitar i spelet jag behövde inför en ny chans i Sverige när tillfället skulle komma. Och jag är riktigt glad att den möjligheten blev just Tyringe!

Och hur kom det sig då att det blev just Tyringe?

– När jag spelade i Vännäs hörde jag talas om Tyringe, och förra säsongen hade jag några förra detta lagkamrater (Maersk och Burman) och vänner som spelade i klubben. Det är en klubb med fin historik och ett mindset som jag är glad över att nu vara en del av!

T.J. Sneath har bilden av vad som krävs kommande säsong klar för sig. Foto: Jacob Williams.
T.J. Sneath har bilden av vad som krävs kommande säsong klar för sig. Foto: Jacob Williams.

Klubbens mål kommande säsong är att avancera i seriesystemet upp till Hockeyettan igen. T.J. Sneath är redo att hoppa på återtåget, och han har bilden klar för sig för vad som krävs för att klubben ska kunna säkra avancemanget till våren 2022.

– Från erfarenhet kan jag säga att den största faktorn för att vinna matcher är att skapa en vinnarkultur! Varje ny säsong är det en utmaning när det gäller att etablera den, men när det kommer till kvalitet har vi bitarna på plats för att göra det. Vi måste helt enkelt ha det kollektiva tankesättet att vi kan vinna varje match vi spelar. Om vår ansträngning sedan matchar vårt tänkesätt, har jag stort förtroende för att klubben också når målet!

Det är bara att ta nyförvärvet T.J. Sneaths visdomsord till hjärtat och tillsammans jobba för att etablera denna vinnarkultur som ska ta oss tillbaka till Hockeyettan. 

Vi önskar T.J. varmt välkommen till Tyringe Hockey!

Dela med andra