”Jag vill hjälpa min moderklubb upp till sin rätta plats”

Han är född och uppvuxen i byn och började spela hockey i klubben som 6-åring. Som talangfull tonåring med spel i Skånelaget tog han klivet till Växjö Lakers elitutbildning. Men nu är forwarden Felix Franzén tillbaka i moderklubben för att ta nya kliv och föra klubben tillbaka till Hockeyettan. 

Moderklubben hade precis trillat ner från Hockeyettan, och truppen ekade tom utan några spelare klara för kommande säsong. Men det hindrade inte Felix för att skriva på som förste spelare inför säsongen 21/22.

– Det känns väldigt skönt att vara tillbaka på hemmaplan efter en tid ifrån klubben. Jag har plockat upp många lärdomar på vägen men Tyringe är min moderklubb och det känns verkligen kul att komma hem igen, säger hemvändaren.

SwedSafe
Thurn Data & Systemkonsult

Felix är född -01 och fyller 20 år i september, vilket innebär att han också tar steget från junior till senior, ett kliv som kan vara svårt för vissa. Men Franzén har planen klar och vet vad som krävs för att ta steget in i seniorhockeyn.

– Det ska bara bli kul att testa på seniorhockeyn! Steget är kanske inte så jättestort från SuperElit till Hockeytvåan, men det är ändå en förändring som man ska vänja sig vid med nya miljöer och utmaningar. Jag tror att aggressiviteten är en nyckel för att ta steget in i seniorhockeyn så det ska jag jobba på och utveckla!

Under sina år i klubbens ungdomslag var Felix en poängspruta. Han var även en viktig offensiv spelare i det framgångsrika U16-lag som kvalade till SM och charmade publiken på Tyrs Hov. Dock är det några år sedan och alla Tyringesupportrar kanske inte har koll på vilken typ av hockeyspelare det är som kommit hem till Hovet igen.

– Som spelare kan jag bidra med spelförståelse, smarta beslut och såklart hårt jobb. Det kanske inte är många som vet att jag faktist är raka motsatsen till hur min far uppträdde på isen. Jag är mer lugn och sansad, menar Felix.

Och efternamnet kanske klingar bekant i Tyringeöron, och visst är det legendariske forwarden Stefan Franzén som är far till Felix. Stefan gjorde över 10 säsonger i den blå och röda tröjan mellan -94 och -06, och har för evigt en plats i supportrarnas hjärtan på grund av sin energiska och uppoffrande spelstil. Bland annat offrade han några tänder för klubben efter att ha täckt skott med munnen. Pappa Stefan har även så klart betytt mycket för Felix och hans hockeyspelande.

– Pappa har varit stöttande och hjälpsam på alla sätt, och har så klart varit en stor hjälp på vägen genom karriären hittills. Det har även blivit en del hockeysnack där hemma och större delar av familjen är hockeyintresserade på något vis, säger Franzén.

Franzéns är en riktig hockeyfamilj då även lillebror Noel är aktiv i Tyringe Hockey. Men Noel har inte skridskorna på isen utan i slipmaskinen då han är materialförvaltare i A-laget, något som uppmärksammades i diverse medier eftersom han är Sveriges yngste materialare. Att ha brorsan i truppen ser Felix bara fram emot.

– Det ska bara bli kul att ha brorsan i båset och i omklädningsrummet. Han har hittat något som han brinner för och det är bara en bonus att det är i laget jag ska representera, säger storebror Franzén.

Det kanske kan verka riskabelt att ha sin lillebror som ansvarig för sin utrustning. Men Felix är inte rädd för att gammalt groll eller syskonfejder ska ligga honom i fatet när lillebror nu ska slipa rören.

Du är inte rädd för att lillebror ska ge igen för gammal ost nu när han sitter på sådan makt?

– Haha! Nej, förhoppningsvis klarar jag mig undan dålig slipning men det gäller att hålla sig i styr där hemma…

Våren är nyss kommen och den riktiga värmen har inte ens riktigt letat sig fram. En hel sommar med barmarksträning ligger framför innan säsongen och matcherna drar igång ”på riktigt”. Men Felix Franzén har redan målet klart och är laddad för den kommande säsongen med klubben i sitt hjärta.

– Det ska bli jättekul och spännande att få chansen att hjälpa min moderklubb och favoritförening upp till sin rätta plats i seriesystemet. Jag hoppas att alla supportrar kan komma ner till Hovet i vinter och stötta laget. En sådan annorlunda säsong som förra med max 8 supportrar på läktaren förtjänar inte Tyrs Hov och klubbens supportrar, avslutar hemvändaren Felix Franzén.

Fyra snabba

Favoritplats i byn? Hovet
Favoritplats på Hovet? På isen
Favoritspelare i blått och rött? Farsan eller Henke Samevik
I krysset eller mellan benen? Krysset! 

Dela med andra