Omstarten har gett resultat

Tyringe ligger just nu på jumboplats med åtta poäng på kontot. Men där finns fakta i form av siffror som pekar hur det går för Tyringe. Och framför allt, hur ser det ut före och efter ”Omstarten” som kom med matchen borta mot Hanhals i sjunde omgången.

Helt klart är att Tyringe har presterat bättre de tio senaste matcherna än det första sex. Så vi tog ett snack med Jocke Andersson som fick förklara vad som ligger bakom framstegen och resan laget har gjort under tio matcher.

Defensiv

Bakåt har Tyringe förbättrat sig markant. Istället för ett snitt på 7,2 insläppta mål per match första sex matcherna ligger dem nu på 3,6 i dem tio senaste. Tyringe har alltså halverat antalet insläppta mål per match.

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad
Sparbanken Skåne

Jocke, vad är det ni har gjort för att halverat antalet mål bakåt?

– Vi har jobbat otroligt mycket med grunder som beteende, ansvar och förståelse. Det har tightat till försvarsspelet i egen zon och samlat ihop laget i hur vi försvar oss över hela banan, men fortsatt att hålla oss till den fastlagda planen.

– Något som kräver att alla gör jobbet och kommunicerar mer och tydligare.

Tittar vi bara till spelet med lika många spelare på banan så släpper Tyringe in 2,6 mål per match efter Omstarten. En siffra som tidigare låg på 5,0.

Allt kan bli bättre, men vilken siffra vill du se om sex matcher?

– Jag har en vision på 1,75 mål per match, men en realistisk siffra inom sex omgångar är 2,0 mål per match i fem-mot-fem spelet.


Strandberg och Tornerefelt

Det är bara att lyfta på hatten för Oliver Tornerefelt och Joakim Strandberg som snittar fina 92 % i räddningsprocent, tillsammans. Deras snitt de första sex matcherna var 82 %.

Samtidigt som ni släpper in färre mål så tillåter ni fler skott på mål nu än i dem första matcherna. Hur hänger detta ihop?

– Vi tillåter skott från ofarliga zoner och oftast med fri sikt för målvakterna. Samtidigt tycker jag att våra backar städar bättre framför eget mål nu.

– Och sen har målvakterna faktiskt räddat oss och gjort avgörande räddningar vilket gett oss förutsättningarna att fortsatt vara med i matcherna.

Hur många procent av avsluten från motståndarna kommer inifrån slottet nu?

– Vi har gått från cirka 50 till 25 %.

Offensiv

Skotteffektiviteten har gått från 7,75 till 10,96 % vilket placerar Tyringe på övre halvan bland lagen att förvalta sina målchanser. Och det märks också på antalet mål framåt som ökat från 1,67 till 2,5 per match.

Är det så att vårt starka målvaktspar skärper våra utespelares skytte?

– Det är en kombination med vassare och bättre träningsvardag ihop med ett växande självförtroende.

Tyringe snittar 22 skott på mål per match framåt. Och här har Tyringe inte lyckats lyfta sig då siffrorna är ungefär samma som före Omstarten.

Många vill att ni ska skjuta mer. Men är det bara så enkelt?

– Ja, oftast så handlar det om att ta pucken till mål i första läget. Även detta kommer med självförtroende och instinkt att ta ett avslut på mål och inte söka ett bättre läge.

Vad ska ni göra för att få mer tid i anfallszon och därmed komma till fler avslut på mål?

– Vi har börjat bli starkare på pucken och även skapa mer tid och alternativ till varandra i anfallszon. Något som synts de sista 4 matcherna.

Vad menar du med starkare på pucken?

– Att skydda pucken och skapa förutsättningar för medspelare och sig själv att genom tid och ytor få bättre förutsättningar att hålla pucken inom laget eller ta den till mål.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Tyringe har flyttat fram positionerna. Hur det ser ut om sex matcher när serie är färdigspelad återstår att se.

Dela med andra
  •  
  •  
  •