Axel Blomqvist klar för Tyringe

Tyringe landar ett tungt nyförvärv i form av AHL-meriterade Axel Blomqvist som senast kommer från spel i Allsvenska Pantern där han spelade 45 matcher. Tillsammans med sin fysik, 99 kg fördelat på 200 cm, blir han en spetsvärvning som ska visa vägen kommande säsong.

Filip, hur känns det att landa en värvning med en sådan meritlista som Axel har?

– Det är givetvis en häftig känsla när jag vet att det funnits anbud för Axel från flera olika håll. Däremot är jag mest glad för alla Tyringesupportrar att vi lyckats knyta till oss en spelare som jag och Jocke väldigt gärna ville ha och som förväntas ta en stor roll i vårt system.

Hur länge har du jobbat med att få hans underskrift?

 – Länge. Jag har fått ha tålamod i denna processen och därför är det en extra skön känsla när det nu äntligen är klart. Jag är jätteglad över att välkomna Axel till klubben.

Jocke, vad förväntar du dig av Axel i vinter?

– Jag förväntar mig att Axel kommer att bidra med sina spetsegenskaper och vara den som bidrar till systemet varje dag! Även att han med sin erfarenhet skall vara den som visar vad som krävs för att ta nästa steg!

– Med att signa Axel visar vi vad vi vill och vad vi står för gällande utveckling, ambitioner och träningsvardag.

Meriter

Som blott 14-åring spelade Axel sin första a-lagsmatch när han debuterade för sin moderklubb Osby IK i division 2.

2012 åkte han över Atlanten till Kanada för spel i WHL där han gjorde totalt 185 matcher under tre säsonger. Dem två efterföljande säsongerna blev det spel för Manitoba Moose i AHL och Tulsa Oilers i ECHL. Totalt gjorde Axel hela 148 poäng i WHL (56 mål / 92 ass) och 17 poäng i AHL/ECHL (8 mål / 9 ass).

Efter fem säsonger i Nordamerika flyttade Axel tillbaka till Sverige för spel i Södertälje SK och Kristianstads IK innan han återvände hela vägen hem till moderklubben. Det blev en säsong i Hockeytvåan där han gjorde 46 poäng på 26 matcher för ett Osby som annars hade mager poängskörd.

Hemsidan vill börja med att hälsa Axel välkommen till Tyringe. Hur känns det att skriva på för Tyringe?

– Det känns fantastiskt roligt. Ska bli kul att dra på sig tröjan och spela inför alla hängivna supportar i Tyrs Hov. Jag är säker på att det kommer att bli en bra säsong!

Du har en diger meritlista och fått flera anbud från klubbar i division 1 och Hockeyallsvenskan. Vad är det som gör att du väljer Tyringe?

– När jag tänkt över dom förslag jag fick så var jag inte sugen på att flytta, då kändes det som en spännande utmaning med Tyringe. Tyringe vill framåt och det känns motiverande att spela för ett lag som har ambitioner!! Jag känner Jocke sedan tidigare och tror på det han står för och tror att jag kan utvecklas med en stor roll här i Tyringe!

Hur vill du beskriva din spelstil? Med tanke på att du har spelat fem säsonger i Nordamerika, är det något vi kommer märka av?

– Jag skulle beskriva mig som en stor forward med skicklighet. Jag gillar att ha mycket puck och skapa chanser för mig själv och mina lagkamrater. Haha, lite kan det nog märkas, jag är inte rädd för att stångas framför mål och i sarghörnen! 

Fakta Axel Blomqvist
Född 1995-01-30
Längd / vikt 200 cm / 99 kg
Position Forward
Skjuter Vänster
Moderklubb Osby IK
Klubbar i karriären Osby IK, Lethbridge Hurricanes, Victoria Royals, Moose Jaw Warriors, Manitoba Moose, Tulsa Oilers, Södertälje SK, Kristianstads IK, IK Pantern, Tyringe Hockey
Aktuell Skriver 1-årskontrakt med Tyringe
Elite Prospects https://www.eliteprospects.com/player/69017/axel-blomqvist

Dela med andra
  •  
  •  
  •